Czas postanowień noworocznych. Ja mam ich dużo, jak co roku. Nie chcę o nich mówić, ani nigdzie zapisywać. Dosyć. Muszę tego dokonać, a nie tylko o tym mówić. Spełnię wszystkie!
Jutro Sylwester - niby cudowny dzień, tak... odliczanie i szampańska zabawa. Oczywiście nie mam planów i jak co roku będzie to coś spontanicznego. Nie przepadam za tym dniem, bo zawsze mam kilogram myśli typu : "czemu nie spełniłam postanowień, dlaczego nie dokonałam zmian, dlaczego tyle straciłam" itd. NIE LUBIĘ. Nie od zawsze, od niedawna.
Dla tych, którzy przygotowują imprezy w domach - mam dla Was prosty i szybki przepis na przekąskę! Każdy może je doprawić wedle gustu i dobry smak gwarantowany! Idealna przegryzka przed kolejnym kieliszkiem wina :)
SKŁADNIKI :
wrapy do przygotowania tortilli - 2 sztuki
serek śmietankowy delikatny
korniszony
łosoś wędzony w płatach
chrzan 1 lub 2 łyżki
przyprawy (opcjonalnie) : sól, pieprz / ja dodałam : do sosu tzatziki, papryka chilli
można dodać posiekany koperek
Moje produkty są z Lidla - mojego ulubionego sklepu, natomiast płaty do tortilli kupiła gdzieś mama.
Najpierw przygotowujemy "sos", czyli bazę którą posmarujemy cały placek pszenny.
Do miseczki wrzucamy 150 gram naszego serka, następnie 1 lub 2 łyżki chrzanu i resztę przypraw.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
I nasz "sos" rozprowadzamy równomiernie na obu płatach.
Potem rozkładamy łososia. W przepisie jest napisane, że tylko na jedną stronę. To już kwestia wygodny i wybór należy do Was. Jedną tortille przygotowałam stricte według przepisu, a drugą tak jak czułam. Czyli rozłożyłam łososia na całości, a na środek (choć potem przesunęłam na bok) ułożyłam ogóreczki.
Naszą tortille zawijamy, zaczynając od strony gdzie są ogóreczki, tak żeby potem było łatwo kroić.
Następnie owijamy w sreberko i chowamy do lodówki na 15 minut, może być dłużej, nic się nie stanie- moja leżała całą noc.
Przygotowane, schłodzone już zawijasy kroimy na plasterki, które mają ok. 3 cm. I takie mini ślimaczki prezentują się tak :
Dekorujemy już wedle upodobań. Są smaczne i nadają się na przekąskę. Mnie odpowiada smak surowej ryby i surowego płata pszennego. Z dodatkiem 2 łyżek chrzanu i papryczki chilli są nieco ostre - ale serek i pszenny placek niweluje i nie wpływa na "przedobrzenie" tych przypraw.
Przygotowanie zajmuje nam jakieś 15 minut. Jeśli macie zamiar wykonać więcej takich ślimaków to zwiększcie proporcje w składnikach. W środek można wsadzić inne warzywko. Co tylko chcecie!
I na sylwestrową imprezę będą jak znalazł.
Szampańskiej zabawy i szczęśliwego Nowego Roku!
życzy
Lols!
xoxo
Ciekawy pomysł na przekąskę :V
OdpowiedzUsuń